Oppos osynliga "under display"-kamera gör flärpar och skärmhål irrelevanta

Bild: TechRadar

I kapplöpningen om att erbjuda användare mer skärmutrymme, har mobiltillverkare arbetat hårt för att göra sina selfiekameror så diskreta som möjligt. De har introducerat lösningar som flärpar, skärmhål och till och med mekaniska popup-kameror.

Även om många av dessa lösningar utan tvekan är smarta ur en konstruktionssynpunkt, kan alla samtidigt ses som ingenjörskompromisser - det är ingen som egentligen vill ha en flärp eller ett skärmhål på en för övrigt vacker mobil, men nöjer sig ändå då de inte har något annat val. 

Nu verkar det som att sådana kompromisser snart kan höra till det förflutna, då Oppo precis tillkännagivit att de löst dilemmat med selfiekameror på mobiler och presenterat världens första titt på sin "under-display"-kamerateknologi i en video på Twitter.

See more

I videon ovan kan du se en mobil med en heltäckande skärm helt fri från flärpar eller skärmhål och har inte ens någon popup-kamera, men som fortfarande är kapabel att ta selfies. I videon dyker en cirkel av ljus upp högst upp på mobilens skärm, som indikerar vart den osynliga kameran är placerad.

Den kinesiska mobiltillverkaren har tidigare valt att köra på popup-kameror på sina mobiler Oppo Find X, Oppo F11 Pro och den nya Oppo Reno 5G. Mobiler fria från rörliga delar är dock alltid att föredra, då sådana delar enkelt går sönder efter en viss tids användning.

Oppo har ännu inte avslöjat när vi kan förvänta oss att se denna nya kamerateknologi på en kommersiellt tillgänglig mobil. Det är dock värt att notera att företaget är kända för att vara snabba med att introducera sina nya teknologiska framsteg på marknaden kort efter de presenterats. Därför känns det väldigt troligt att vi kommer att få se denna teknologi i våra händer relativt snart.

Amanda Westberg
Content manager

Amanda Westberg älskar allt som har med gaming att göra och skriver gärna om nya spel, streams och e-sport. Som träningsfreak har hon även en förkärlek för smartklockor och håller alltid koll på de senaste modellerna och spännande nya funktioner. Filmer, serier och streamingtjänster ligger också högt upp på hennes topplista på saker att skriva om.