5G-mobiler: Dessa modeller blir först ut i den nya generationen av mobiler

5G-mobiler.

Uppdatering: Både LG och Huawei har bekräftat att de kommer att presentera böjbara mobiler under MWC 2019 i februari. Mobilen från LG kommer enligt rapporter att vara i form av LG V50 ThinQ. 

Vi kommer att få se 5G-nätverk lanseras i stora delar av världen under 2019. Dessa nätverk kommer att vara snabbare än 4G, men du kommer inte att kunna dra nytta av de nya förbättrade hastigheterna med din nuvarande mobil. 

Faktum är att de allra flesta mobiler som lanseras framöver inte kommer att ha stöd för den femte generationen av nätverk.

Detta är inte ett jättestort problem, då det kommer dröja länge innan 5G-täckningen blir utbredd. Om du däremot vill framtidssäkra din mobil, bör du satsa på en mobil som har stöd för 5G.

Chipset-tillverkaren Qualcomm avslöjade under sin konferens på CES 2019 att de förväntar sig att se över 30 nya enheter med stöd för 5G lanseras under 2019, varav de allra flesta kommer att vara i form av mobiler. Om du vill hoppa på 5G-tåget tidigt, verkar det alltså som att du kommer att ha en hel del alternativ att välja mellan.

Det är med det i åtanke som vi skapat den här guiden över 5G-mobiler, som antingen redan bekräftats eller som det går rykten om.

Du hittar allt du behöver veta om dessa mobiler här, inklusive när och vart de kommer att lansera och vi kommer att uppdatera vår lista över 5G-mobiler konstant med all den senaste informationen.

(OBS. Länkar i denna artikel kan vara skrivna på engelska).

Samsung Galaxy S10 X

Vid det här laget är det ganska klart att Samsung arbetar på en 5G-mobil och det har gått en hel del rykten om att företagets första 5G-mobil kommer att vara en version av Samsung Galaxy S10, som eventuellt kan komma att kallas Galaxy S10 X.

Detta kommer att vara en av de mest spännande (för att inte nämna dyraste) 5G-mobiler under 2019. Rykten kring mobilen tyder på att den kommer att få en skärm på 6,7 tum, fyra kameror på baksidan, två kameror på framsidan, ett batteri med 5 000 mAh samt 10 eller 12 GB RAM.

Galaxy S10 X kommer enligt rykten att börja säljas i Sydkorea den 29 mars, medan lanseringar i övriga regioner förmodligen kommer att följa kort därefter, men vissa rapporter påstår att den inte kommer att släppas överallt.

Vi kommer förmodligen få reda på mer kring detta snart, då mobilen förmodligen kommer att lanseras tillsammans med resten av Galaxy S10-serien den 20 februari.

Huawei

Huawei har bekräftat att de kommer presentera en böjbar 5G-mobil under MWC 2019 som äger rum i slutet av februari.

Ingenting annat är bekräftat ännu, även om nyheten kring detta inte kommer som någon särskilt stor överraskning, då företaget tidigare sagt att de arbetar på en böjbar 5G-mobil.

Det verkar dock som att företaget ändrat sina planer något, då Huawei under 2018 avslöjade att de planerade att lansera en 5G-mobil i juni 2019.

Strax efter avslöjandet berättade en anställd från företaget för T3 att antingen Huawei P30 eller Huawei Mate 30 kommer att ha stöd för 5G, även om det inte riktigt stämmer överens med tidigare påståenden om att det kommer att bli en böjbar mobil, då vi inte skulle förvänta oss att företagets främsta toppmodeller skulle släppas i böjbara varianter.

Vi har fortfarande inte fått höra något om vilka regioner som kommer att få tillgång till Huaweis första 5G-mobil, men vi antar att den åtminstone inte kommer att finnas tillgänglig i USA, då de flesta mobiler från Huawei inte finns tillgängliga där.

OnePlus

OnePlus har vid ett flertal tillfällen talat om en 5G-mobil och kan vara bland de första att lansera en, då företaget har som mål att bli först med att lansera en 5G-mobil i Europa.

Vi vet redan om att mobilen kommer att släppas i bland annat Storbritannien, då OnePlus bekräftat att det brittiska nätverket EE kommer att få tillgång till den.

Vi förväntar oss även att få se mobilen i USA, med tanke på att mobiler från OnePlus vanligtvis släpps där. Det kan dock hända att den inte lanseras officiellt i Australien. Det är fortfarande oklart exakt när mobilen kommer att lanseras, men företaget kommer att bli tvungna att lansera den inom några månader om de vill hinna först.

Om OnePlus lanserar sin första 5G-mobil som OnePlus 7, kan det hända att vi får se den i maj, baserat på företagets tidigare utgivningar. Vissa rykten påstår dock att 5G-mobilen kommer att markera starten på en helt ny serie av mobiler från företaget.

Oavsett kommer den att kosta mer än vad du vanligtvis kan förvänta dig av en mobil från OnePlus. Företagets VD har bekräftat att den kommer att kosta mellan 1 800 till 2 700 kronor mer än en vanlig mobil från OnePlus.

LG

LG kan också bli ett av de första företagen att lansera en 5G-mobil och har som mål att erbjuda den första tillgängliga 5G-mobilen i USA.

Mobilen kommer enligt planerna att vara en Sprint-exklusiv mobil i USA och kommer att presenteras under MWC 2019 den 24 februari, komplett med ett Snapdragon 855-chipset och ett batteri med 4 000 mAh. Det är vad som är bekräftat just nu.

Utöver det går det dessutom rykten om att 5G-mobilen kommer att vara i form av LG V50 ThinQ och att den kommer att börja säljas i USA och Europa någon gång under mars.

Enligt rykten kommer V50 ThinQ att ha en skärm på 6 tum och säljas för mellan 1,3 miljoner won (cirka 1 500 kronor) och 1,5 miljoner won (cirka 12 200 kronor). Vi antar att 5G-mobilen inte kommer att vara i form av LG G8, då den mobilen enligt ett rykte enbart kommer ha stöd för 4G.

Honor

Med tanke på att Huawei arbetar på en 5G-mobil, är det inte särskilt förvånande att höra att Honor gör samma sak. Detta då det är ett systerbolag till det tidigarenämnda företaget.

Enligt Android Authority har Honors chef sagt att de inte bara kommer lansera en 5G-mobil under 2019, utan kommer även att vara första ut på marknaden med en 5G-mobil.

De måste hinna före en hel del konkurrens för att uppnå den prestationen, men det låter verkligen som att mobilen kan komma att dyka upp snart. Vi har dock fortfarande ingen aning om vilka regioner den kommer att säljas i.

iPhone 12

Apple kommer givetvis också vilja lansera en 5G-mobil så småningom, men de kommer förmodligen inte att bli bland de första företagen att göra det.

Enligt rykten kommer Apple inte att erbjuda stöd för 5G i sin kommande iPhone 11 och konsumenter kommer istället att bli tvungna att vänta till 2020 för iPhone 12 och 5G.

Under januari 2019, är den senaste nyheten på den fronten att Apple för närvarande bestämmer sig vilket företags chipset för 5G de vill använda, något som ytterligare tyder på att en 5G-mobil ännu är en bit bort, då detta vanligtvis är ett beslut som tas långt innan lansering.

Den goda nyheten är dock att Apples iPhones med stöd för 5G med största sannolikhet kommer att finnas tillgänglig globalt när den väl lanseras, eftersom iPhones säljs i de allra flesta länder.

Motorola

Motorola har ett något udda tillvägagångssätt gällande 5G, då det Lenovo-ägda företaget istället för att tillverka en 5G-mobil i första hand valt att göra en 5G Moto Mod, som kommer att vara kompatibel med den redan tillgängliga Moto Z3.

Vi vet inte exakt när 5G Moto Mod kommer att dyka upp, men har fått den vaga informationen att den kommer dyka upp någon gång i början av 2019. Detta är något som, på sätt och vis, skulle kunna göra Moto Z3 till en av de första 5G-mobilerna när Moto Mod lanseras.

Det är dock värt att notera att Moto Z3 är exklusiv för USA och Verizon, så även när 5G Moto Mod dyker upp, kommer det inte vara en särskilt utbredd 5G-mobil från Motorola.

Xiaomi Mi Mix 3

Xiaomi Mi Mix 3 har redan tillkännagivits och även om den vanliga versionen inte har stöd för 5G, kommer en 5G-modell att släppas någon gång under mitten av 2019. Vi har för närvarande inte fått någon information gällande tillgänglighet i USA eller Australien, men den kommer att finnas tillgänglig att köpa i Europa.

Övriga specifikationer på mobilen inkluderar ett Snapdragon 855-chipset, upp till 10 GB RAM, upp till 256 GB internminne och ett batteri med 3 200 mAh.

Mi Mix 3 har dessutom en Full HD+ skärm på 6,39 tum som nästan är helt utan ramar, en pop-out dubbelkamera på framsidan, samt en dubbelkamera på baksidan. Detta är alltså en mobil i toppkvalitet, som med största sannolikhet kommer att vara billigare än de flesta andra tidiga 5G-mobiler.

Oppo

Oppo är ytterligare ett företag som hävdar att de har som mål att lansera den första 5G-mobilen. Baserat på det förväntar vi oss därför att få se en 5G-mobil från företaget i början av 2019.

I december visade företaget till och med upp en prototyp av en 5G-mobil, som använde ett Snapdragon 855-chipset i toppkvalitet. Vi vet dock inte särskilt mycket mer om mobilen eller när den kommer att bli tillgänglig. Det finns en stor chans att den inte kommer att säljas globalt, då Oppo inte är ett jättestort namn runtom i världen ännu.

ZTE

ZTE kommer också med största sannolikhet att lansera en 5G-mobil under 2019, men de kommer förmodligen inte att bli först ut, då företaget sagt att mobilen kommer att lanseras under årets andra halva. Detta är enligt Android Authority. Vi vet för närvarande inte särskilt mycket mer om mobilen eller vilka regioner den kommer att finnas tillgänglig i.

Vivo

Vivo arbetar också på en 5G-mobil, men vi vet inte särskilt mycket om den och den kommer inte att bli en av de första 5G-mobiler att lanseras, då företaget enligt GadgetsNow siktar på en kommersiell lansering 2020.

Vi skulle inte heller räkna med att mobilen blir tillgänglig i särskilt många regioner, då detta är fallet med de flesta mobiler från Vivo.

James Rogerson

James is a freelance phones, tablets and wearables writer and sub-editor at TechRadar. He has a love for everything ‘smart’, from watches to lights, and can often be found arguing with AI assistants or drowning in the latest apps. James also contributes to 3G.co.uk, 4G.co.uk and 5G.co.uk and has written for T3, Digital Camera World, Clarity Media and others, with work on the web, in print and on TV.