Canon EOS R – recension

Vi tar en tur med Canons senaste kraftpaket

¿Por qué puedes confiar en TechRadar? Nuestros revisores expertos pasan horas probando y comparando productos y servicios para que pueda elegir el mejor para usted. Obtenga más información sobre cómo probamos.

Prestanda

  • 8 bps seriebildsfotografering
  • Responsiv vinklingsbar pekskärm
  • Detaljerad och stabil EVF

EOS R kan ta 8 bilder per sekund - det är snabbare än Canons egna EOS 5D Mark IV (7 bps), men sämre än både Sony Alpha A7 III (10 bps) och Nikons Z6 (11 bps). Med fokusspårning sjunker hastigheten till 5 bps, eller långsamma 3 bps om du vill använda spårningsprioritetsläget på EOS R.

Bufferten på EOS R är ganska anständig, du kan ta 47 RAW-filer eller 100 JPEG-filer innan kameran behöver pausa för att bearbeta data.

Canon har fått fason på funktionerna på pekskärmen. Till skillnad från Sonys begränsade touchscreen-implementering på sina spegellösa kameror kan EOS R-systemet styra mängder av funktioner. Detta omfattar inte bara fotografering (inklusive användning av bakskärmen för att röra och dra AF-punkten) och granska bilder, utan även att navigera i menysystemet på EOS R och i snabbmenyn. Pekskärmen i sig är fin och svarar snabbt på beröring.

Sökaren i EOS R gör inte heller någon besviken, och även om sökaren i Nikon Z6 och Z7 erbjuder en större förstoring, kommer du antagligen inte att märka mycket skillnad mellan dem om du inte jämför dem sida vid sida. Den är stor och detaljerad och fungerar mycket bra i svagt ljus.

Pekskärmens känslighet överförs till mycket av kamerans funktioner. Menyer och tagna bilder kan svepas fram utan dröjsmål, och att zooma in och runt i bilder är lika snabbt och flytande. Det verkar också finnas väldigt ont om förseningar i kamerans registreringsändringar i takt med att du gör dem.

I stället för det bakre rullhjulet som finns på avancerade EOS spegelreflexkameror, har EOS R en mindre kontrollratt som vrider runt läget på den övre plattan på kameran. Den ratten är en lustig sak – det känns som något som skulle vara mer hemma på en PowerShot-kompaktkamera, och du kan bara se vad det aktuella fotograferingsläget är på en av bildskärmarna, inte på någon fysisk kontroll.

Den stora på/av-knappen till vänster om sökaren känns bortslösat utrymme; En bättre användning av detta utrymme skulle vara att ha en lägesväljare med en på/av-knapp. I rättvisans namn har Nikons avancerade spegelreflexkameror dock haft samma lösning i flera år utan att det varit något problem.

En fin touch är tillägget av en kontrollring på de nya RF-objektiven

En fin touch är tillägget av en kontrollring på de nya RF-objektiven, som liknar vad du hittar på många avancerade kompaktkameror med fast objektiv (till exempel Canons egen PowerShot G1 X Mark III till exempel). Funktionen kan justeras efter behov, med alternativ som ISO och exponeringskompensation, och det faktum att det här är en klickbar ring (vilket kan ändras så att den blir jämn i menyn) kommer utan tvekan att tilltala många, eftersom du får omedelbar feedback.

Batteriet tar mellan 330 och 560 bilder beroende på hur du planerar att använda kameran. Om du övervägande använder den elektroniska sökaren kan du förvänta dig att antalet är i den övre kanten. Detta är inte i närheten av uthålligheten hos batteriet i Sony Alpha A7 III (710 bilder), men precis som vi sett med Nikon Z7 (en annan ny spegellös kamera med en blygsamt annonserad batteritid), kan du förvänta dig att få fler bilder än så under verkliga fotograferingsförhållanden.

Bildkvalitet

  • Resultat som liknar EOS 5D Mark IV
  • Brus hanteras väl
  • Bra dynamiskt omfång

Då Canon EOS R har en liknande sensor som EOS 5D Mark IV är det ingen överraskning att se EOS R leverera jämförbar bildkvalitet. Det är väldigt bra nyheter, då den kanske inte kommer upp i de höjder när det gäller upplösning och dynamiskt omfång som de vassare 42 MP- och 45 MP-sensorkonkurrenterna från Sony och Nikon, är det förvisso den bästa ur Canons sensorarsenal för tillfället.

Hur Ser det ut på riktigt då? Tja, du borde inte ha några problem med att producera mycket detaljerade A3-utskrifter, medan A2-utskrift inte bör negligeras det heller, med lämpliga efterproduktionstekniker.

När det gäller till känslighetsprestanda så kontrollerar EOS R bildbruset väl. Bilder upp till ISO 800 visar inga tecken på brus, med endast en antydan om luminans (kornliknande) brus som uppträder vid ISO 2000. Växla upp till ISO 10 000 och chroma (färg) brus blir märkbart, tillsammans med mer uttalad luminansstörning.

EOS R:s mätsystem fungerar också bra, vilket ger välbalanserade exponeringar, medan det inte finns några obehagliga överraskningar när det gäller kamerans automatiska vitbalanssystem. Det finns ett val av antingen Ambience eller White Priority autoinställningar, där den senare levererar neutrala bilder även under glödlampor, medan Ambience Priority har en tendens att behålla lite värme i bilden.

Det dynamiska omfånget är väldigt bra, även om EOS R inte har samma ledande flexibilitet som Sonys och Nikons fullformats megapixelmonster. Men det är fortfarande möjligt att återställa en anständig mängd detaljer i skuggorna och bevara högdagrarna i efterbehandlingen.

Vi har kommit att förvänta oss mycket god färgreproduktion från Canon-kameror, och EOS R levererar snygga, naturliga toner, med hudtoner som återges trovärdigt. Det finns också en mängd bildstilar att välja mellan om du planerar att fotografera i JPEG.

 

Johan Winsborn
Freelance writer

Johan Winsborn är galen i musik och allt som låter. Därför skriver han gärna om hörlurar, högtalare och skivspelare. Som något av en nörd har han också en förkärlek för datorer, smartphones och i stort sett alla prylar som gör det digitala livet lite, lite roligare att leva.