EU määräsi Googlelle 4,3 miljardin euron sakon johtavan markkina-aseman väärinkäytöstä

EU:n valvova viranomainen asetti Googlelle historiallisen 4,3 miljardin euron sakon Android-käyttöjärjestelmän hallitsevan aseman väärinkäytöstä älypuhelinmarkkinoilla. Kuten arvata saattaa, kyseessä on EU:n historian suurin yritykselle määrätty sakko.

Euroopan komissio rankaisi Googlea jo viime vuonna, kun hakukonejätti sai 2,7 miljardin dollarin (noin 2,3 mrd €) sakot kilpailijan hintavertailutyökalun syrjimisestä Googlen hakutuloksissa.

EU:ssa on vireillään vielä kolmaskin kilpailuoikeudellinen tapaus Googlea vastaan. Yhtiötä syytetään nimittäin myös verkkomainonnan hallitsevan markkina-aseman väärinkäytöstä Adsense-työkalun osalta.

Syytteet

Euroopan unionin kilpailukomissaari, Margrethe Vestagerin mukaan Google on väärinkäyttänyt Android-puhelinten johtavaa markkina-asemaa vahvistaakseen omaa hakukoneliiketoimintaansa. Tällaiset toimet ovat laittomia EU-alueella.

Tarkemmin ottaen Google on toiminut EU:n sääntöjen vastaisesti seuraavissa tapauksissa:

  • Android-puhelinvalmistajien on täytynyt esiasentaa Chrome ja Googlen hakutoiminto saadakseen puhelimelle Play Kauppa -sovelluksen
  • Yhtiö on maksanut suurille puhelinvalmistajille ja operaattoreille varmistaakseen, että Googlen haku on ainoa esiasennettu hakusovellus
  • Google on estänyt puhelinvalmistajia asentamasta Android-versioita, jotka eivät olleet Googlen hyväksymiä, vaikka Android on avoimeen lähdekoodiin perustuva käyttöjärjestelmä

Suuria vaikutuksia

Googlea vastaan asetettu päätös vaatii yhtiötä luopumaan Chromen ja Googlen hakusovelluksen esiasennuksesta Androidille. Päätös saattaa vaikuttaa merkittävästi teknologiajättiläisen liiketoimintamalliin, sillä yhtiö on pystynyt tähän asti jakamaan Androidin ilmaiseksi juuri siitä saatavien muiden taloudellisten hyötyjen ansiosta.

Googlen toimitusjohtaja Sundar Pichai puolusti yhtiötä blogijulkaisussaan toteamalla, että Android-käyttäjät pystyvät poistamaan vapaasti minkä tahansa esiasennetun ohjelman.

"Androidin nykyisen liiketoimintamallin ansiosta emme ole joutuneet rahastamaan puhelinvalmistajia teknologiastamme tai olleet kahlittuina tiukasti valvottuun jakelumalliin", hän lisäsi. "Mutta pelkäämme, että tänään tehty päätös suistaa Androidin [liiketoimintamallin] tasapainostaan, ja lähettää huolestuttavan viestin avoimia alustoja vastaan."

Googlella on 90 päivää aikaa lopettaa laittomat käytäntönsä. Muussa tapauksessa sille määrätään lisäsakko, joka vastaa 5 % Googlen emoyhtiö Alphabetin 110 miljardin dollarin kansainvälisestä liikevaihdosta. Google voisi saada siis vielä toisen yli 5,5 miljardin dollarin (4,7 mrd €) sakon.

Google aikoo valittaa päätöksestä.

Lähde: Bloomberg

Joonas Nurmela

Joonas Nurmela is a former Nordic Editor-in-Chief at TechRadar.