Fujifilm X100F – recension

Vacker att titta på, ännu bättre att fotografera med

Warum können Sie TechRadar vertrauen? Unsere Experten verbringen Stunden damit, Produkte und Dienstleistungen zu testen und zu vergleichen, damit Sie das Beste für sich auswählen können. Erfahren Sie mehr darüber, wie wir testen.

Byggkvalitet och användarvänlighet

  • Konstruktion av magnesiumlegering
  • Ny joystick för inställning av autofokus
  • 469 gram

Den må vara fjärde generationens kamera, men Fujifilm tycker inte att man behöver ändra på kamerans övergripande utseende. Och varför skulle man? Fujifilm X100F är enligt oss en vacker kamera, full av retro-charm.

X100F är en vacker kamera

X100F är tillgänglig i silver som du ser här eller i en mer diskret svart finish, och är en vackert utformad kamera med verklig kvalitetskänsla när du tar i den. Överdelen av magnesium och de detaljerade kontrollerna förbättrar fotografiupplevelsen.

Fujifilm har inte bara plockat bort bokstaven T från kamerahuset och ersatt det med ett F, utan har gjort ett antal förändringar och anpassningar av kontrollerna i ett försök att skapa en ännu mer förfinad modell.

Som vi har sett i de föregående generationerna visar ovansidan slutartid och exponeringskompensations-kontroller, men båda har justerats. Slutarväljaren påminner nu den som finns på X-Pro2, vilken erbjuder dubbla kontroller för att ändra ISO – det här görs genom att lyfta, vrida och sedan släppa vredet för att välja det ISO du är ute efter. Precis som med X-Pro2 fungerar det bra när du har kameran i handen, men är besvärligare när du håller den för ögat.

Du kan dock komma runt problemet – välj "A" och dra nytta av ett av de tre Auto ISO-lägena som erbjuds, eller, med "A" fortfarande inställd, använd inställningshjulet på framsidan för att bläddra fram till önskad inställning. Du måste gå in i menyn för att hoppa mellan dessa två alternativ, men det är trevligt att kunna anpassa den här nyckelfunktionen.

Kontrollen för kompensation av exponeringen är i intervallet ± 3EV precis som på X100T, men här har man lagt till en ny "C" -inställning på ratten. Detta gör att du kan ställa in kompensation upp till ± 5EV med hjälp av kamerans nya främre kontrollhjul – och oroa dig inte om du använder det här för att styra ISO också, eftersom ett snabbt tryck på hjulet låter dig växla mellan de två funktionerna. Precis som på X-T2 och X-T20 tycker vi att justeringen av exponeringen på detta sätt blir mycket enklare än att manuellt justera den snyggt utformade kontrollen, men det handlar i slutändan om personliga preferenser.

Det är på baksidan av Fujifilm X100F som vi hittar de kanske största förändringarna. Kontrollerna som fanns på vänstra sidan av displayen på X100T har (mestadels) flyttats till högersidan. Anledningen? Fujifilm anser att upplägget gör möjligheten att hantera kameran med bara en hand mycket enklare.

Mest välkommet är dock tillägget av en liten joystick/fokusspak, vilket gör fokuspunktsvalet så mycket lättare och snabbare än på tidigare modeller, särskilt nu när det finns så många fler AF-punkter att välja mellan (mer om det snart).

Medan en av fyrvägskontrollinställningarna är anslutna till X100Fs drivlägen (den har flyttat från en dedikerad knapp nära sökaren på X100T), är anpassningsnivån, så att du kan skräddarsy X100F för att passa dina fotograferingsvanor, imponerande.

De återstående tre punkterna på kontrollenheten kan alla tilldelas funktioner, liksom funktionsknappen på ovansidan, AEL/AFL-knappen, bakre kontrollhjulet och en ny funktionsknapp som är inbäddad på framsidan av kamerans sökväljare.

Denna nya funktionsknapp är inledningsvis inställd på att välja vad den manuella fokusringen används till (när den inte används för fokusering). Det är en ny funktion på X100F, där du kan välja mellan vitbalans, lägen för filmsimulering eller en digital telekonverterare - ett läge som bara funkar i JPEG och som beskär bilden i 50 mm och 70 mm.

Bländarringen omsluter objektivet, och det är bara hela f-stopp som markeras men objektivet kan justeras i 1/3 stopp. Ställ in den på "A" och bländaren sköts av kameran, sätt slutaren också på "A" och X100F justerar båda automatiskt.

Autofokus

  • 325-punkts AF
  • Ögondetektering 
  • Val av 6 AF-lägen

Fujifilm X100F drar nytta av företagets senaste AF-system, som vi redan har sett i X-T2 och X-T20.

Det betyder att du får 91 AF-punkter att välja mellan, med ett centralt 7x7 rutnät med fasdetekteringspunkter, medan de två 3x7-rutorna endast är kontrastdetektering. Detta ger bra täckning, men det finns också möjlighet att dyka in i menyn och välja ett 325-punkts nät om du verkligen vill ha den extra precisionen.

Vi fann emellertid att X100F klarade sig fint 91-punktläget, antingen med kamerans enkelpunkts- eller zon-AF-lägen (som använder ett 3x3-kluster av AF-punkter) för att sätta fokus såväl som ansiktsdetektering för snabba bilder och porträtt.

The central 7x7 grid of phase-detect AF points copes well in a range of situations

The central 7x7 grid of phase-detect AF points copes well in a range of situations

Jämfört med det sämre 49-punkts AF-systemet som används i X100T, är inställningen för Fujifilm X100F en mycket snabbare lösning för att fokusera. X100F låser fast bra för de flesta motiven när de centrala fasdetekteringspunkterna används, och fungerar bra även när ljusnivåerna sjunker.

AF-hastigheten kan ta lite stryk, när du skickar ut AF-punkterna längst ut mot bildkanten tar kontrastdetekteringen över, men om du håller dig till de centrala 91 fasdetekteringspunkterna är du på säkra sidan.

Phil Hall

Phil Hall is an experienced writer and editor having worked on some of the largest photography magazines in the UK, and now edit the photography channel of TechRadar, the UK's biggest tech website and one of the largest in the world. He has also worked on numerous commercial projects, including working with manufacturers like Nikon and Fujifilm on bespoke printed and online camera guides, as well as writing technique blogs and copy for the John Lewis Technology guide.