Super Smash Bros Ultimate: det ultimata slagsmålsspelet till Switch

Recension av Super Smash Bros Ultimate till Nintendo Switch.
DLC Fighters

Har du låst upp alla fighters eller vill du bara ha något nytt att leka med? Kolla in vår sida för Smash Bros. Ultimate-DLC för att ta reda på vad pirajaplantan eller Persona 5:s Joker kommer kosta och vem mer som kan tänkas dyka upp framöver...

Åh, Smash Bros. Nintendos ikoniska kaotiska slagsmål-spel har gett oss många fina minnen genom åren. Det senaste spelet fortsätter seriens arv samtidigt som det tar en titt tillbaka på allt och alla som en gång gjort serien stor.

Super Smash Bros Ultimate trycker in fler spelbara karaktärer, fler banor, fler spellägen och mer taktiska element än något annat spel i serien. Det här är i alla avseenden den ultimata Super Smash Bros-upplevelsen, med allt vad det innebär.

Vi har provat alla spellägen spelet erbjuder: Classic, Smash, Spirit och World of Light, inklusive det ack så viktiga tävlingsinriktade flerspelarläget online, nu när spelets globala servrar äntligen har kommit igång.

Så vad tycker vi egentligen om den senaste iterationen av Nintendos ikoniska fightingspel? Läs igenom hela vår Super Smash Ultimate-recension för att få reda på det.

OBS. Länkar i artikeln kan vara på engelska.

Lyckan i Smash

Den viktigaste delen av ett Smash Bros-spel är flerspelarläget, vare sig det utspelar sig lokalt i soffan eller i tävlingsinriktade matcher online.

Likt dess föregångare tar Super Smash Bros Ultimate en titt på de taktiska mekanikerna hos traditionella fightingspel och kastar sedan ned dem i sandgropen där du har alla dina favoritleksaker. Där blandas karaktärer från Pokémon, Legend of Zelda, Super Mario, Metroid, Animal Crossing och många andra Nintendo- eller tredjepartsspel. Kort sagt är det väldigt, väldigt roligt.

Varje spelbar karaktär har som vanligt en variation av standard-attacker (A-knappen och styrkorset), specialattacker (B-knappen och styrkorset), grab-attacker (L/R) och sköldar (ZL/ZR). Då har vi inte ens nämnt den mäktiga Smash Attack som karaktärer tjänar genom att fånga en flygande boll som kallas ”Smash Ball”, som svävar in på banan. ”Smash Attack” är en massiv överdrivet kraftfull specialattack som har potentialen att kraftigt skada de andra spelbara karaktärerna på banan.

En smash-attack kan vara att ett stridsflygplan som kastar sig in bland motståndarna (Fox McCloud), en boll av blixtar som slår spelare av banan (Pikachu) eller en vampyrjägare som förvisar en motståndare in i en virtuell kista (Richter Belmont). Smash Bros. har en förkärlek för dramatik och Ultimate är inget undantag.

Recension av Super Smash Bros Ultimate till Nintendo Switch.

Ultimate är dessutom oväntat tillgängligt och lättförståeligt, där tillräckligt med tur är inkluderat så att man aldrig riktigt vet hur en match kommer sluta. Att hoppa runt och trycka vilt på alla knappar är fortfarande ett giltigt och framförallt roligt sätt att spela med tanke på hur dynamiska de olika banorna är och hur användbara föremålen är.

Kaoset är såklart en del av spelets charm och Ultimate ökar det generella tempot för livligare och snabbare strider. Mekaniker som hindrar spelare från att sladda eller blinka förbi varandra gör Ultimate till ett spel där det varken är enkelt att fly eller att undvika attacker, vilket gör spelet än starkare.

Förmågan att konfigurera matcher innebär dessutom att du antingen kan öka eller sänka den generella svårighetsgraden.

Du kan gallra alla föremål eller så kan du endast tillåta bananskal och Pokéballs. Du kan välja din favoritbana bland det enorma 103 banor stora utbudet, välja en slumpvis eller så kan du konfigurera spelet till att byta till olika nivåer vid en ospecificerad tidpunkt i matchen. Du kan också variera antalet liv, stänga av funktionen som räknar tagen skada, begränsa karaktärsurvalet och mycket mer. Det finns helt enkelt alldeles för många fler konfigurationsmöjligheter för oss att kunna räkna upp allt här.

Det är dock inget fel med att hålla sig till standardinställningarna, men om den sortens avancerade konfigureringsmöjligheter intresserar dig, kan du spendera lika mycket tid med att experimentera i inställningarna som du spenderar med själva spelet.

Du kan spela med upp till 7 andra kompisar på samma konsol och du kan använda en Pro Controller, ett par Joy-Con handkontroller eller nöja dig med en Joy-Con handkontroll för att styra spelet.

Nintendo Switch Joy-Con-handkontrollerna.

En röra online

Medan spelare med en Nintendo Switch Online-prenumeration kan spela i matcher med upp till 4 spelare online, finns det inte lika mycket frihet i onlineläget som du kanske trott. 

Spelare kan välja sina ”föredragna regler” gällande användandet av föremål, antal spelare och match-stilen, men det är allt det är: föredragna regler. Du kommer ofta spela i konfigurationer som du inte alls gått med på, bara för att spelet tyckte att det var enklast att matcha dig med just den matchen. Nintendo verkar dock ha för avsikt att åtgärda detta i en patch och läget har sakta förbättrats.

Spelare rapporterar också gott om problem med lagg och anslutningshastighet, vilket är livsviktigt för tävlingsspelande i hög hastighet där några millisekunder kan vara skillnaden mellan att undvika en attack eller att bli kastad utanför spelplan.

Längtan efter tävlingsinriktad Smash Bros. Ultimate-multiplayer har säkerligen sålt många Nintendo Switch Online-prenumerationer, så vi hoppas att dessa problem blir fixade snabbt. Du bör dock vara medveten om att du behöver en bra internetanslutning (och troligen en skopa tålamod) för att få den online-upplevelse du vill ha.

Recension av Super Smash Bros Ultimate till Nintendo Switch.

Hela gänget är här

Det enorma antalet spelbara karaktärer som finns tillgängliga, 74 när spelet släpptes, kan nog kännas lite överväldigande, och det är det ju. Till en början får spelare dock bara starta med 8 karaktärer: Mario, Pikachu, Donkey Kong, Yoshi, Samus, Link, Kirby och Fox. Japp, du har rätt. Detta är uppställningen från det första spelet i serien, Super Smash Bros från 1999. (Nintendo vet verkligen hur de ska dra i våra nostalgitrådar).

Du kommer sedan ha möjlighet att låsa upp fler spelbara karaktärer genom enspelarläget eller via slumpmässiga möten medan du navigerar spelets menyer.

Nintendos tanke här är att så gott som alla som sätter sig ned för att spela Super Smash Bros. Ultimate kommer känna till minst en karaktär i den ursprungliga uppställningen. Vare sig du är en erfaren gamer som växte upp med Ice Climbers och Pac-Man, någon som länge varit ett fan av Metroid eller Super Mario eller någon som köpt en Nintendo Switch bara för att spela Splatoon 2, kommer du känna igen åtminstone några av ansiktena här.

Även om spelmekaniken är komplex kan ändå vem som helst plocka upp en handkontroll och som Kirby eller Donkey Kong vilt vifta med knytnävarna. Matcherna och spelmekaniken är också noggrant justerad för att se till att det råder balans mellan det enorma antalet karaktärer. Vi vågar inte ens gissa på hur mycket tid Nintendo behövde för att tillräckligt testa spelet.

Det är något som märks med de 11 helt nya spelbara karaktärerna som lagts till i och med Ultimate. Till exempel Ridley och King K Rool erbjuder bägge små variationer på ”tunga” fighters, medan Daisy och Dark Samus har samma rörelsemönster som existerande karaktärer. Andra nya karaktärer experimenterar på ett helt nytt sätt för serien.

Inklings från Splatoon har en bläck-behållare som behöver laddas om med jämna mellanrum. Det görs genom att Inklings helt dränker sig i färg, men det lämnar dock Inklings sårbara för attacker. Pokémons Incineroar ger dig stora offensiva möjligheter, men den har en tendens att slunga sig själv av från banan om du inte är försiktig med vart du siktar.

Ett spelläge för varje tillfälle

Det finns ändå så enormt mycket mer än bara Smashing. Det nyligen avslöjade World of Light-läget fungerar som en kampanj för en spelare som baseras på en omvälvande händelse som river loss alla själar från deras kroppar. (Japp, du läste rätt).

Från alla förutom den rosa lilla Kirby det vill säga, som antagligen helt enkelt är för söt för att dömas till döden tillsammans med resten.

Du startar som Kirby på en resa för att ta dig till dina vänners kroppar som nu blivit besatta av onda ”andar”. På detta sätt kan du låsa upp ytterligare spelbara karaktärer till din uppställning under din resa genom World of Lights karta, alltmedan du närmar dig sista bossen, Galeem. Den sista bossen är en sorts fjäderbeklädd orm som är skyldig för att ha tagit allas själar.

Super Smash Bros Ultimate-recension Nintendo Switch

Dessa ”andar” är den största avvikelsen från tidigare Smash Bros.-spel. Andar är en typ av dekaler du kan samla för att sedan fördela dem bland dina spelbara karaktärer för att förbättra deras förmågor, ändra deras vikt och hastighet eller lägga till speciella effekter och föremål i striden.

Andarna ersätter troféerna spelaren kunde samla genom att slåss mot och besegra fiender i tidigare spel, med ett långt mer taktiskt element. Andarna kan också ta form av hundratals andra Nintendo- och tredjepartskaraktärer som antas fylla spelare med lika mycket härlig nostalgi som undrande blickar.

Då har vi inte ens nämnt Classic Mode, där du får ta dig an en unik serie banor och motståndare beroende på vilken karaktär du väljer att spela som. Sedan finns ett läge speciellt för utmaningar och All-Star Smash-banor (där du slåss mot varje karaktär i spelets uppställning). Det finns även ett kamera-läge där du kan se strider i repris och välja den perfekta vinkeln för dina actionfyllda stillbilder, samt ett nytt träningsläge som låter dig jämföra attacker och krafter på olika karaktärer.

Vare sig du är här för att bli en bättre fighter, ta några roliga foton eller bara ge din handkontroller lite stryk har Ultimate något för dig. Det har dessutom tillräckligt med karaktärer för att erbjuda ett näst intill oändligt omspelningsvärde, även om du troligen alltid kommer hålla dig till en handfull olika karaktärer som passar just din stil.

Hela grejen med andar är en aning fånigt, men för de gamers som känner igen Mega Mans Skull Man-boss, Advance Wars pilot Hawk eller Slime från Dragon Quest kommer bara samlandet av dessa dekaler vara roligt i sig självt. Dessutom erbjuder det ett helt nytt lager av taktiskt djup till de som önskar det.

Recension av Super Smash Bros Ultimate till Nintendo Switch.

Fan-service

Super Smash Bros. Ultimate är helt fokuserat på att ge spelare vad de vill ha.

Du kan säga vad du vill om Smash Bros. till Wii U eller den tekniskt underlägsna handhållna 3DS-versionen, få spelare köpte hårdvaran för att spela på den förstnämnda och det aldrig kändes som en komplett upplevelse på den sistnämnda.

Nintendo Switch har inte haft någon brist på portade spel från Wii U, som Mario Kart 8 Deluxe, Pokken Tournament DX, eller Donkey Kong Tropical Freeze och vi kunde mycket väl ha fått en portning av Super Smash Bros.-spelet som kom till Nintendo 3DS och Wii U.

Nintendo gick dock längre än så, vi fick ett helt nytt Smash Bros.-spel, byggt från grunden för Nintendo Switch. Vi fick varje karaktär som någonsin varit med i serien, tillsammans med ett gäng nya ansikten och ett välgjort enspelarläge.

Det är totalt 74 spelbara karaktärer, där ytterligare 5 kommer via DLC (Piranha Plant och Persona 5: Joker är bägge bekräftade, och vi gissar att Detective Pikachu också kommer dyka upp). Som jämförelse har Street Fighter V enbart 34 spelbara karaktärer, medan det senaste Tekken-spelet hade 48. Vi kanske aldrig får spela som Waluigi (som sorgligt nog relegerats till en Assist Trophy), men det finns mer än tillräckligt här för att hålla humöret uppe.

Vårt omdöme: spela det nu

Du kanske inte använder ens hälften av de tillgängliga konfigurationerna, du kanske bara prövar 80% av de tillgängliga karaktärerna, eller så kanske du inte bemödar dig med att samla varje ”ande”-karaktär genom spelet. Om det är något vi kan kritisera Super Smash Bros. Ultimate för, så är det att det har tryckt in alldeles för många spelbara karaktärer, lägen och andra onödigt invecklade alternativ i spelet.

Oavsett hur spännande uppställningen är, så är 74 eller 79 spelbara karaktärer väldigt mycket för spelare att hålla koll på. Den ökade fokusen från Nintendo på tävlingar/e-sport, med den komplexitet och intensitet det innebär, kan mycket väl betyda att Nintendo glider iväg från den mer flyktigt intresserade delen av spelarbasen till förmån för de mer inbitna fansen. Även om deras tidiga problem med online-delen inte gjorde någon av parterna särskilt glada.

Super Smash Bros. Ultimate försöker att göra bägge och göra det väl. Detta Smash Bros. kan för vissa kännas som om spelseriens själ har urvattnats, men vad du än spelar så är Ultimate väldigt kul.

Henry St Leger

Henry is a freelance technology journalist, and former News & Features Editor for TechRadar, where he specialized in home entertainment gadgets such as TVs, projectors, soundbars, and smart speakers. Other bylines include Edge, T3, iMore, GamesRadar, NBC News, Healthline, and The Times.