Beste grafische kaarten 2023: alle topklasse GPU's voor gaming

PRICE
VERDICT
REASONS TO BUY
REASONS TO AVOID
VERDICT
REASONS TO BUY
REASONS TO AVOID
Beste grafische kaarten
(Bildnachweis: Future)
Noot van de redactie: maart 2023

De eerste ronde van de 'next-gen GPU'-oorlog tussen AMD en Nvidia is inmiddels ongeveer over en deze lijst is daarom ook weer aangepast om de nieuwe (beste) kaarten een plek te geven. Nvidia en AMD hebben allebei indrukwekkende grafische kaarten uitgebracht, zoals de Nvidia RTX 4070 Ti en de AMD RX 7900 XTX. 

Nu we ons alweer iets verder in 2023 bevinden, kijken we alvast uit naar de sterke midrange kaarten die nog moeten verschijnen, zoals de RTX 4060 Ti en de RX 7700 XT, dus hou zeker de website in de gaten om te zien of die kaarten een plek op de lijst krijgen. 

De beste grafische kaarten van 2023 zijn essentieel om het maximale uit je pc-games te halen, maar ze spelen ook een heel grote rol bij grafisch ontwerp, 3D-modellering, game-ontwikkeling en videobewerking.

Voor dagelijkse bezigheden, zoals het streamen van video's, surfen op het web en productiviteitstaken, is de standaard geïntegreerde grafische chipset meer dan genoeg. Ga je meer grafisch intensieve taken uitvoeren? Dan heb je iets krachtigers nodig, zoals een grafische processor.

Dat betekent niet direct dat je de krachtigste grafische kaart nodig hebt die er is, want sommige van de beste goedkope grafische kaarten kunnen voor jouw doel goed genoeg zijn. Deze kunnen perfect zijn voor veel gaming-computers, waar het detailniveau lang niet zo belangrijk is als het bijhouden van je framesnelheden en reactievermogen.

Het is gelukkig momenteel alweer iets makkelijker om voor een redelijke prijs een grafische kaart van Nvidia of AMD te vinden. De adviesprijzen van GPU's zijn aan het dalen ten opzichte van de laatste paar jaren. Daarom is het nu weer een gunstige tijd om een nieuwe GPU te kopen. Dan is het misschien nog steeds niet meteen nodig om een RTX 4090 te kopen, maar dat ligt er vooral aan wat voor kracht je nodig hebt. 

Nieuwe grafische kaarten vinden stelselmatig hun weg naar de markt, dus het is wel een geschikt moment om te beslissen met welke je aan de slag wilt. Zo kan je steeds een oogje in het zeil houden en kijken wanneer er nieuwe voorraden vrijkomen. De rivaliteit tussen AMD en Nvidia zorgt ervoor dat er steeds voldoende opties zijn, ongeacht de prijsklasse waarbinnen je zoekt. 

De beste grafische kaarten van 2023

Warum können Sie TechRadar vertrauen? Unsere Experten verbringen Stunden damit, Produkte und Dienstleistungen zu testen und zu vergleichen, damit Sie das Beste für sich auswählen können. Erfahren Sie mehr darüber, wie wir testen.

Asus TUF Gaming GeForce RTX 4070 Ti

(Image credit: Future)
De beste grafische kaart voor de meesten van ons

Spezifikationen

Stream-processors: 7.680
Kloksnelheid: 2.310 MHz (2.730 MHz boost)
Geheugen: 12GB GDDR6X
Geheugensnelheid: 21Gbps
Stroomconnector: 1x 16-pin
Uitvoer: 1 x HDMI 2.1, 2 x DisplayPort 2.1, 1 x USB-C

Pro

+
Uitstekende gamingprestaties
+
Geweldige "budgetvriendelijke" workstation GPU
+
Goedkoopste next-gen grafische kaart op de markt

Kontra

-
Geen Founders Edition beschikbaar
-
Maar DisplayPort 1.4a (geen 2.1)
-
12GB VRAM is niet geweldig voor 8K-gaming

De Nvidia RTX 4070 Ti is de beste grafische kaart die je momenteel kan kopen als je op zoek bent naar de beste prijs-kwaliteitverhouding. Dankzij de derde generatie van raytracing cores, de vierde generatie van tensor cores en de geavanceerde Nvidia Lovelace-architectuur, krijg je met deze GPU toegang tot de beste functies van Nvidia's flagship grafische kaarten, maar dan zonder het extreem hoge prijskaartje.

Daarmee willen we niet zeggen dat de Nvidia RTX 4070 Ti goedkoop is, want dat is ook weer niet zo, zeker gezieb er geen Founder's Edition is die verkocht wordt voor de adviesprijs van Nvidia. Je zal dus op zoek moeten naar een grasfische kaart van een externe partij en die houden zich meestal niet aan de adviesprijzen van Nvidia. Als je deze kaart toch voor een redelijke prijs kan vinden, dan is het wel echt een van de beste grafische kaarten die je momenteel kan krijgen en je zal er nog vele jaren mee vooruit kunnen.  

Lees meer: Nvidia GeForce RTX 4070 Ti review

AMD Radeon RX 7900 XTX

(Image credit: Future)
De beste grafische kaart van AMD

Spezifikationen

Stream-processors: 6.144
Kloksnelheid: 1.900 MHz (2.500 MHz boost)
Geheugen: 24GB GDDR6
Geheugensnelheid: 20Gbps (960GB/s bandbreedte)
Stroomconnector: 2x PCIe 8-pin
Uitvoer: 1 x HDMI 2.1, 2 x DisplayPort 2.1, 1 x USB-C

Pro

+
Fantastisch prestatievermogen
+
Goede prijs voor een premium GPU
+
Past in de meeste cases
+
Geen 16-pin connector

Kontra

-
Prima, maar niet geweldig voor creatieve prestaties
-
Raytracing ligt nog een generatie achter op Nvidia's nieuwste GPU's
-
Stroomvreter

De AMD Radeon RX 7900 XTX moest aan hoge verwachtingen voldoen toen hij eind 2022 uitkwam, maar hij is met vlag en wimpel geslagen en is dan ook de krachtigste grafische kaart voor gaming die je voor minder dan 1.200 euro kan krijgen. Hij levert over het algemeen ook nog eens betere prestaties dan Nvidia's RTX 4080 en die kost ongeveer 20 procent meer. 

De nieuwe tweede generatie 'ray accelerators' in de RX 7900 XTX zorgen ervoor dat je in 4K kan gamen met de instellingen op ultra en raytracing aan. Dit is de eerste keer dat dit mogelijk is op een AMD-kaart, want de vorige AMD-flagship, de RX 6950 XT, kreeg dit niet voor elkaar. Het is geen perfecte grafische kaart, want qua raytracing loopt hij wel achter op de Nvidia RTX 4000-serie (maar hij levert wel betere raytracing-prestaties dan de RTX 3090) en bij creatieve taken levert hij niet altijd even consistente prestaties. 

Over het algemeen is dit echter de grafische kaart die we het meeste aanbevelen aan vrijwel iedereen die na jaren van GPU-tekorten eindelijk een upgrade wil. 

Lees meer: AMD Radeon RX 7900 XTX review

Nvidia GeForce RTX 3060 Ti

(Image credit: Future)
De beste prijs-kwaliteit voor een grafische kaart

Spezifikationen

Stream-processors: 4.864
Kloksnelheid: 1,41 GHz (1,67 GHz boost)
Geheugen: 8GB GDDR6
Geheugensnelheid: 14Gbps
Stroomconnector: 1 x PCIe 8-pin (inclusief adapter naar 1 x 12-pin)
Uitvoer: HDMI 2.1, 3 x DisplayPort 1.4a

Pro

+
Geweldige prestaties op 1080p 
+
Ray tracing-prestaties zijn goed

Kontra

-
Slechts beperkte 4K-prestaties

De Nvidia GeForce RTX 3060 Ti is een mooie topper met zijn geweldige prijs-kwaliteitverhouding. Deze nieuwkomer in de RTX 3000-reeks vecht boven zijn gewichtsklasse en levert prestaties in de lijn van de RTX 2080 Super, en dat tegen een zeer betaalbaar prijskaartje. Daar komt dan nog eens een indrukwekkende raytracing bovenop. 1080p gaming is nog nooit zo goed en betaalbaar geweest. 

Lees meer: Nvidia GeForce RTX 3060 Ti review

Nvidia GeForce RTX 3050

(Image credit: Future)
De beste budget GPU

Spezifikationen

Stream-processors: 2.560
Kloksnelheid: 1,78 GHz
Geheugen: 8GB GDDR6
Geheugensnelheid: 12Gbps
Stroomconnector: 1 x 8-pin
Uitvoer: 3 x DisplayPort, 3 x HDMI

Pro

+
Betaalbaar
+
Uitstekende 1080p prestaties
+
Ray tracing en DLSS

Kontra

-
Duur voor een 'budget' optie
-
Vereist veel stroom

De beste grafische kaarten die in de laatste jaren zijn verschenen hebben één ding met elkaar gemeen: ze zijn duur. Dit heeft te maken met het wereldwijde chiptekort, maar het helpt ook niet dat zowel Nvidia als AMD hun budgetmodellen weinig aandacht geven.

Gelukkig is er nu de RTX 3050. Deze is nog steeds duurder dan andere 50-serie kaarten, maar hij is beter te betalen dan de meeste andere opties op deze lijst. 

De Nvidia GeForce RTX 3050 kan de meeste nieuwe games spelen op hoge grafische instellingen, zo lang je de resolutie niet verder omhoog schaalt dan 1080p. Voor eSports-titels is dit een topkaart, games als Overwatch en League of Legends speel je zonder problemen.


Lees meer: Nvidia GeForce RTX 3050 review

Nvidia GeForce RTX 4090

(Image credit: Future)
De duurste GPU met de beste prestaties

Spezifikationen

Stream-processors: 16.384
Kloksnelheid: 2.235 MHz
Geheugen: 24GB GDDR6X
Geheugensnelheid: 21,2Gbps
Stroomconnector: 1 x 16-pin
Uitvoer: 3 x DisplayPort 1.4a, HDMI 2.1a

Pro

+
Ongelofelijk goede prestaties 
+
DLSS 3 zorgt voor fundamentele verbeteringen 
+
Creatievelingen zullen hem fantastisch vinden

Kontra

-
Nog steeds erg duur
-
16-pin stroomconnector maakt beheren van kabels nog lastiger 

De Nvidia GeForce RTX 4090 is inderdaad erg duur, daar kunnen we niet omheen. Hij vereist verder ook een 16-pin connector of adapter en hij is enorm groot. De eerste kaart uit Nvidia's nieuwe 4000-serie is echter ook een krachtpatser die in principe alles aankan waar je hem voor nodig hebt. Het is de krachtigste GPU die momenteel beschikbaar is. 

Tijdens onze tests merkten we dat hij enorm verbeterde prestaties leverde ten opzichte van de Nvidia GeForce RTX 3090. Hij heeft twee tot vier keer zoveel prestatievermogen in synthetische benchmarks en heeft in sommige games tot 100 procent hogere framerates. Daarnaast gaat DLSS 3 ook nog voor revolutionaire veranderingen zorgen in de game-industrie wanneer het volledig kan worden benut. 

Uiteindelijk is deze GPU veel krachtiger dan de meeste mensen nodig hebben. Creatievelingen en 8K-liefhebbers zullen de kracht van de kaart zeker kunnen waarderen. Let wel op dat je stroomvoorziening groot genoeg is en ook dat je computerbehuizing groot genoeg is voor deze enorme grafische kaart. 

Lees meer: Nvidia GeForce RTX 4090 review

Nvidia GeForce RTX 3090

(Image credit: Future)
De beste grafische kaart van de vorige generatie

Spezifikationen

Stream-processors: 10.496
Kloksnelheid: 1,40 GHz (1,70 GHz boost)
Geheugen: 24GB GDDR6X
Geheugensnelheid: 19,5Gbps
Stroomconnector: 2 x PCIe 8-pin
Uitvoer: HDMI 2.1, 3 x DisplayPort 1.4a

Pro

+
Dé krachtigste GPU
+
Kan games in 8K draaien

Kontra

-
Extreem duur
-
Erg groot

Je kan de Nvidia GeForce RTX 3090 gewoon niet verslaan als het op prestaties aankomt. Met een gigantische 24GB RAM zal geen enkel spel of zwaar grafisch project lijden onder prestatieproblemen. Je kan zelfs wat 8K-prestaties tegen 60fps uit de 3090 krijgen. Het is een ongelofelijk duur ding en ook vrij groot, dus het zal voor veel gebruikers iets te veel van het goede zijn. De Nvidia GeForce RTX 3090 is in essentie een vervanger voor de Titan en is iets meer gericht op creatieve gebruikers die worstelen met het intensief renderen van 3D-projecten en video dan de gemiddelde gamer. De GPU komt met een sterke prijsverlaging in vergelijking met de Titan, al blijft hij nog steeds buiten het budget van de meeste mensen.

Lees meer: Nvidia GeForce RTX 3090 review

Nvidia GeForce RTX 3080

(Image credit: Future)
De beste premium grafische kaart qua prijs-kwaliteit

Spezifikationen

Stream-processors: 8.704
Kloksnelheid: 1,44 GHz (1,71 GHz boost)
Geheugen: 10GB GDDR6X
Geheugensnelheid: 19Gbps
Stroomconnector: 2 x PCIe 8-pin
Uitvoer: HDMI 2.1, 3 x DisplayPort 1.4a

Pro

+
Uitstekende prestaties voor 4K-gaming
+
Lage temperaturen

Kontra

-
Nog steeds relatief duur

Met de Nvidia GeForce RTX 3080 is 4K-gamen steeds toegankelijker geworden. Voorheen moest je voor speelbare framerates met de RTX 2080 Ti diep in je buidel tasten met een kostprijs van meer dan 1000 euro. Met de nieuwe generatie Nvidia-kaarten is de prijs van 4K-gaming bijna de helft goedkoper geworden. De RTX 3080 maakt een van de grootste generatiesprongen in de geschiedenis van grafische kaarten. De kaart biedt tussen de vijftig en tachtig procent meer prestaties dan de RTX 2080 en twintig tot dertig procent meer dan de RTX 2080 Ti, terwijl het dezelfde prijs houdt als de RTX 2080. Dit is een absolute krachtpatser voor een geweldige prijs. Als je nog ergens wat geld hebt rondslingeren: sla je slag. 

Lees meer: Nvidia GeForce RTX 3080 review

Nvidia GeForce RTX 3080 Ti

(Image credit: Future)
Nog steeds een krachtige grafische kaart, maar van de vorige generatie

Spezifikationen

Stream-processors: 10.240
Kloksnelheid: 1,37 GHz (1,67 GHz boost)
Geheugen: 12GB GDDR6X
Geheugensnelheid: 14Gbps
Stroomconnector: 2 x PCIe 8-pin
Uitvoer: HDMI, 3 x DisplayPort

Pro

+
Geweldige prestaties
+
Prachtige grafische kaart
+
Even groot als de RTX 3080

Kontra

-
Heel duur
-
Niet bepaald energiezuinig

Nvidia heeft een nieuwe kampioen die kracht en prestaties naar een nieuw toegankelijk prijspunt brengt. Met prestaties die overeenkomen met die van de RTX 3090 komt de langverwachte RTX 3080 Ti met een nog zachter prijskaartje, waardoor al die kracht des te meer toegankelijk is dan ooit. Hij zet de kracht van de RTX 3080 verder met zijn adembenemende 4K op 60fps, terwijl hij enkele tientallen euro's van de stevige prijs van de 3090 afhaalt. Dit is een van de beste, zo niet dé beste grafische kaarten die je nu kan vinden, zeker als je met raytracing aan de slag wil.

Lees meer: Nvidia GeForce RTX 3080 Ti review

Nvidia GeForce RTX 3070

(Image credit: Future)
Geweldige midrange grafische kaart

Spezifikationen

Stream-processors: 5.888
Kloksnelheid: 1,50GHz (1,73GHz boost)
Geheugen: 8GB GDDR6
Geheugensnelheid: 14Gbps
Stroomconnector: 1 x PCIe 8-pin (inclusief adapter naar 1 x 12-pin)
Uitvoer: HDMI 2.1, 3 x DisplayPort 1.4a

Pro

+
Geweldige prestaties
+
Beste prijs-kwaliteit voor een GPU
+
Heerlijke raytracing-prestaties

Kontra

-
Zelfde hoge prijzen als Turing
-
12-pin connector vereist

De Nvidia GeForce RTX 3070, die voor veel mensen de beste grafische kaart op de markt is, presteert geweldig - op hetzelfde niveau als de RTX 2080 Ti - zonder je arm te maken. Voor deze kaart lag gamen in 4K buiten het budget van veel mensen. De RTX 3070 maakt dit voor het eerst mainstream, en dat zonder grote compromissen te maken op andere vlakken. Hebben we trouwens al gezegd dat deze GPU heel goedkoop is? Een leuk prijskaartje plus 4K-gaming op hoge instellingen maakt dit een grafische kaart die zeker veel waar voor zijn geld biedt.

Lees meer: Nvidia GeForce RTX 3070 review

AMD Radeon RX 6700 XT

(Image credit: Future)
De beste grafische kaart van AMD voor de meeste mensen

Spezifikationen

Stream-processors: 2.560
Kloksnelheid: 2,32 GHz (2,58 GHz boost)
Geheugen: 12GB GDDR6
Geheugensnelheid: 16Gbps
Stroomconnector: 8-pin en 6-pin
Uitvoer: HDMI 2.1, DisplayPort 1.4 met DSC

Pro

+
Geweldige 1440p prestaties
+
Raytracing
+
Lichte, sterke kaart

Kontra

-
Raytracing is wat zwak
-
Geen FidelityFX Super Resolution

Zij die graag in BIOS knoeien en op zoek zijn naar een 1440p grafische kaart die qua prijs iets meer toegankelijk is, zullen blij worden van deze high-end oplossing van AMD. Deze rivaal voor de Nvidia GeForce RTX 3060 Ti levert mooie 1440p gamingprestaties met raytracing. Hij komt ook op het juiste moment, nu de 1400p monitoren aan populariteit winnen. De prijs ligt wat dichter bij de sterkere RTX 3070, maar als je fan bent van AMD, dan is het een uitstekende optie. 

Lees meer: AMD Radeon RX 6700 XT review

Zo kies je de beste grafische kaart

De beste grafische kaarten zijn inmiddels weer beter beschikbaar, dus je kunt ook weer iets kritischer zijn in je keuze. Je hebt nu meer keuze in verschillende prijsklassen, dus je moet nu vooral voor jezelf bepalen hoeveel je wil uitgeven. 

Natuurlijk is het ook handig om rekening te houden met hoeveel grafische kracht je nodig hebt. Het is niet handig om een kaart te kiezen die je nu wel kunt betalen, maar die eigenlijk niet geschikt is voor je dagelijkse bezigheden. In dat geval kun je beter nog even wachten en sparen voor de GPU die wel goed bij jou past.

Welke dat dan is, hangt af van een aantal belangrijke specs: GPU-geheugen, GPU-grootte, TDP (Thermal Design Power) en de poorten en stroomaansluitingen zijn allemaal van belangrijk. Ook het aantal teraflops (of GFLOPS) is belangrijk, aangezien dat een indicatie geeft van de theoretische prestaties van de grafische kaart.

Als je de beste ervaring wil op het gebied van raytracing, dan is Nvidia nog steeds de grote winnaar. Toch denken we dat AMD zich ook wel meer gaat focussen op raytracing om beter te concurreren. Als je verder geïnteresseerd bent in VR-games en andere VR-ervaringen, dan is het ook van belang om te checken of de kaart ondersteuning biedt voor VR. 

Welke grafische kaart is het beste voor gaming?

Welke GPU het beste is, hangt af van een aantal factoren. Je moet rekening houden met welke games je gaat spelen, welke resolutie jouw monitor ondersteunt en of je extra functies als ray tracing nodig hebt. 

Als je de nieuwste games wilt spelen op 1080p en hoge grafische instellingen, heb je waarschijnlijk genoeg aan een Nvidia GeForce RTX 3060 of een AMD Radeon RX 6600 XT. Als je alles wilt spelen op maximale instellingen en in 4K, ligt een RTX 3080 Ti je misschien beter. 

Wat is het beste merk voor grafische kaarten?

Dit is een van de oudste discussies onder pc-gamers. Hoor je bij het rode team van AMD of het groene team van Nvidia? Op dit moment staan beide bedrijven op gelijke voet. Welke GPU je moet kopen, ligt aan jouw wensen.

Als raytracing jouw ding is, zit je beter bij Nvidia. Aan de andere kant is AMD meestal de keuze van mensen met een kleinere beurs. 

Hoe testen we grafische kaarten?

Als het om grafische kaarten gaat, is het belangrijk dat ze allemaal in een gelijke omgeving worden getest. Daarom testen we de GPU's met 11 of 12 verschillende games, op verschillende resoluties. 

Als er een nieuwe videokaart op de markt komt, testen we regelmatig ook oudere modellen opnieuw om te kijken hoe ze opwegen tegen het nieuwere model. Mogelijk zijn de prestaties van oudere kaarten namelijk verbeterd door nieuwere besturingsprogramma's. Daarnaast testen we alle GPU's in dezelfde pc-configuratie. 

Ook houden we goed bij welke temperaturen we meten in ons systeem en hoeveel kracht de videokaart vraagt van de voeding. 

Tot slot kijken we nog naar welke exclusieve features een grafische kaart aanbiedt en of deze interessant zijn voor gamers. 

De beste GPU-deals van vandaag