14 portrettfototips du alltid bør huske på
Viktige råd som hjelper deg til å ta gode portrettfotografier
6. Kreativ komposisjon
Ikke vær lat når du skal komponere portretter. Fotografer lener seg for ofte tilbake, og tenker at det er best å få med alt, eller i hvert fall øverste halvdel av den de fotograferer.
Zoom heller inn og fyll utsnittet, slik at du skaper en mer inspirerende komposisjon. Å plassere personen i den ene siden av bilderammen, med «et rom å se ut i», er en flott teknikk å mestre, og det samme er det å eksperimentere med stor blenderåpning for å skape svært grunn dybdeskarphet.
7. Bygg tillit
Hvis modellen din føler seg ukomfortabel, vil ikke bildene bli optimale. Ta deg tid til å snakke med vedkommende før fotograferingen – ta en kopp te eller kaffe og snakk om ideene dine.
Når fotograferingen begynner, pass på å gi retningslinjer – ikke bare knips i vei i stillhet. Fortell dem hva du ønsker, og hvordan du vil at de skal posere. Husk også å vise dem bildene på skjermen bakpå kameraet, ettersom dette kan bygge opp tilliten.
8. Bruk en reflektor
En rask og rimelig måte å lysne portrettene og gi dem et profesjonelt preg på, er ved å bruke en reflektor. Bruk dem innendørs (i nærheten av vinduer) eller utendørs, for å reflektere lyset tilbake på personen du fotograferer, slik at du eliminerer uønskede skyggevirkninger.
Mange reflektorer er dobbeltsidige, eller har avtagbare sider, slik at du kan velge mellom reflekterende overflater i hvit, sølv og gull. Reflektorenes hvite overflater kan også bidre til å mykne opp for hardt solskinn.
Hvis du har et trangt budsjett, kan du lage en reflektor av et stort stykke hvit papp, og du kan også kan dekke pappen med aluminiumsfolie for å illudere sølv.
Erhalten Sie täglich Einblicke, Inspiration und Angebote in Ihren Posteingang
Regístrese para recibir noticias de última hora, reseñas, opiniones, ofertas de alta tecnología y más.
9. Kamerafokus
Ved bruk at stor blenderåpning, særlig f/2,8 eller raskere, minsker dybdeskarpheten dramatisk, så det er viktig at du fokuserer helt presist. Ellers kunne du ende opp med uklare ansiktstrekk, og kanskje personens nese er skarp mens øynene er uklare.
Med tett komponerte bilder burde du fokusere på øynene, og er komposisjonen bredere, fokuserer du på hodet. For å hjelpe deg med presis fokusering, velger du manuelt ett enkelt autofokuspunkt (AF-punkt).
En god teknikk er å velge det midtre AF-punktet, trykke utløserknappen halvveis ned for å fokusere på øynene eller hodet, og deretter komponere på nytt, slik at personen havner litt til siden i bilderammen, før du trykker knappen helt ned. Dette er ofte en langt raskere måte å fotografere på enn å kløne med AF-punktene.
Alternativt kan du sette AF-punkter i de øvre hjørnene, og plassere dem over personens øyne når du skal ta bildet. Hver av disse fremgangsmåtene vil hjelpe deg med å plassere objektet ditt litt til siden for midten for å gi en mer balansert komposisjon.
10. Å posere til et portrett
Hvordan personen du skal fotografere står, poserer og ser vil ha en dramatisk innvirkning på resultatet. En ørliten endring i ansiktsuttrykket, som om vedkommende smiler eller ikke, kan radikalt endre hele stemningen i fotografiet.
Når du fotograferer kan du forsøke å fange opp et spekter av ansiktsuttrykk, slik at du kan velge ut det du foretrekker, før du redigerer dem på datamaskinen.
Prøv også å stille opp noen portrettbilder der personen ikke ser i kameraet, men opp, ned eller til siden. Lek litt med dette, og finn ut hva som fungerer best.
Phil Hall is an experienced writer and editor having worked on some of the largest photography magazines in the UK, and now edit the photography channel of TechRadar, the UK's biggest tech website and one of the largest in the world. He has also worked on numerous commercial projects, including working with manufacturers like Nikon and Fujifilm on bespoke printed and online camera guides, as well as writing technique blogs and copy for the John Lewis Technology guide.