Större iPhone 16 Pro-storlekar ska göra plats för kamerauppgraderingar

En iPhone 14 Pro Max vänd framåt i en hand.
iPhone 14 Pro Max är stor... men är den tillräckligt stor? (Foto: Future / Lance Ulanoff)

Det varit lite spekulationer om att Pro-modellerna av iPhone 16 kommer att vara märkbart större än sina motsvarigheter i iPhone 15-serien, och dessa rykten har nu backats upp av ytterligare en källa - som också nämner varför det kommer att bli så.

Bloombergs Mark Gurman är en av de bästa när det gäller tidig information kring kommande Apple-produkter och i hans senaste Power On-nyhetsbrev säger han att utrymmet som den ökade storleken ger kan användas för att rymma ett större batteri eller ett bättre kamerasystem.

Det är inte klart exakt hur mycket information Gurman har kring detta, men välkända läckor som Digital Chat Station, Revegnus och ShrimpApplePro (via MacRumors) har bidragit med att säga att kamerauppgraderingar är på gång för iPhone 16 Pro och iPhone 16 Pro Max som förväntas släppas under 2024.

Kamerasensorer

Om du har följt ryktena kring kommande iPhones och deras kameror, vet du att det har påståtts att de bästa modellerna i iPhone 15-serien skulle få en uppgradering till en 48MP Sony IMX903-sensor för en av deras huvudkameror. Mer nyligen verkar det dock som att just denna uppgradering inte kommer att ske förrän i iPhone 16-serien.

Det är viktigt att notera att IMX903 är en större sensor, vilket innebär att mer ljus kan fångas in, vilket i sin tur resulterar i bättre bilder - inte för att de nuvarande iPhone-modellerna är dåliga på fotografering överhuvudtaget. Vi har också sett läckor som pekar på att en periskopzoomkamera kommer att finnas med i iPhone 16 Pro, vilket möjlighen kan kräva mer utrymme.

Det är fortfarande tidigt för iPhone 16-rykten, men det ser redan ut att bli en väldigt intressant mobilserie, där Pro-modellerna återigen ser ut att bjuda på de största uppgraderingarna. Innan vi får se dessa mobiler har vi iPhone 15-serien att se fram emot, som troligen kommer att lanseras i september.


Större är bättre, tydligen

Du kanske föredrar små mobiler, men i sådana fall tillhör du en minoritet. Apples iPhone 13 mini med en skärm på 5,4 tum var den sista i sin kompakta serie och den lades med största sannolikhet ned för att den inte sålde tillräckligt bra.

Denna mini-modell ersattes av iPhone 14 Plus med en skärm på 6,7 tum och det verkar som att Apple återigen kommer att öka skärmstorlekarna under nästa år. Andra tillverkare har också successivt gjort sina mobiler större över tiden och det verkar vara en strategi som fungerar.

Baserat på vad vi fått höra hittills kommer iPhone 16 Pro att ha en skärm på 6,3 tum (jämfört med iPhone 14 Pro på 6,1 tum) och iPhone 16 Pro Max kommer att ha en enorm skärm på 6,9 tum (jämfört med iPhone 14 Pro Max på 6,7 tum). Samtidigt blir ramarna runtom skärmen också allt mindre.

Det känns ganska konstigt nu, men den ursprungliga iPhone från 2007 hade en skärm som mätte ynka 3,5 tum, hörn till hörn. Vid slutet av 2024 kan vi ha en Pro Max-modell som är nästan dubbelt så stor som det.

Amanda Westberg
Chefsredaktör TechRadar Norden

Amanda Westberg har varit en del av TechRadar-projektet sedan starten 2018 och sitter nu på rollen som chefsredaktör för TechRadar i Norden. Under sin tid på hemsidan har hon hunnit skriva tusentals artiklar och håller noggrann koll på teknikvärlden och dess trender. Som en gamer och träningsentusiast har hon en förkärlek för allt gaming- och fitnessrelaterat, där bland annat smartklockor är en favoritkategori att skriva om.

Bidrag från