5 saker att överväga när du skapar ett hemmakontor

5 saker att överväga när du skapar ett hemmakontor
(Foto: Shutterstock)

Det är lätt att säga att man ska jobba hemifrån, men det är inte alltid så lätt som folk tror. Men, du kan göra övergången till hemarbete smärtfri om du bara planerar lite. Vi har gjort en del av jobbet åt dig och kan presentera en enkel fempunktslista med saker du ska tänkta på när du skapar ditt första hemmakontor. 

Varför, undrar du, skulle man behöva ett kontor i hemmet? Ja, på samma sätt som många släktingar, vänner och medarbetare inte tror att man kan göra ett rejält dagsverke hemifrån, så behöver du vara i rätt ”zon” för att vara produktiv, effektiv och – inte minst – lycklig. Att slänga sig på soffan med en laptop verkar kanske enklast, men det är absolut inte idealiskt. 

Därför är det bästa att använda sig av ett extrarum. Du behöver inte ockupera hela rummet heller, för det behövs faktiskt förvånansvärt lite yta. Men hur du strukturerar och använder dig av det där utrymmet är kritiskt för produktiviteten

Alla har inte lyxen att ha tillgång till ett extrarum som kan förvandlas till ett kontor, men det finns sätt att kringgå den saken. Det viktiga är att du hittar ett dedikerat utrymme där du kan få vara för dig själv när du jobbar. Även om det slutar med köksbordet, så försök förvandla det till en riktig arbetsplats. Gör en ansträngning och försök förvandla det till din produktivitetszon. 

Så, med siktet inställt på en potentiellt passande plats, här har du våra fem topptips på vad du bör tänka på:

1. Utrymme

Vi vill alla ha så stort utrymme som möjligt och om du ska skapa ett hemmakontor så lär du behöva en del yta, även om det inte krävs så mycket som många kanske tror. Det viktigaste är platsen där jobbet faktiskt ska utföras, något som bland annat involverar att du skaffar ett hyfsat skrivbord. Du kan köpa ett enkelt byggsatsbord eller så lägger du ut stora pengar och beställer ett skräddarsytt och avancerat skrivbord. 

Om du har tänkt jobba hemifrån under lång tid så kan det senare vara vettigt. Det finns en hel del möbelaffärer – både fysiska och på nätet – som kan hjälpa dig med skräddarsydda lösningar. Det går att få skrivbord i alla möjliga former och storlekar, och vissa företag kommer till och med hem och monterar det åt dig, om du nu skyr tanken på allt av gör-det-själv-natur. Köp bara inte ett allt för billigt och enkelt alternativ, för skakningar och andra defekter blir snabbt väldigt irriterande. 

Överväg även att skaffa ett stå-skrivbord. Det här är en kategori skrivbord som kan höjas och sänkas till den nivå som passar dig bäst, samtidigt som de erbjuder lika mycket yta som ett konventionellt skrivbord. 

2. Stol

En bra kontorsstol bör vara nästa sak att bocka av på inköpslistan. Även om det är lockande att använda en gammal överbliven stol så kommer det förmodligen inte att vara bra för din hållning på sikt, något som kan gå ut över din produktivitet. Att det är bekvämt när du sitter och jobbar är oerhört viktigt, så det är värt pengarna att investera i en riktig kontorsstol som gör att du både sitter bekvämt och kan vara effektiv på dagarna, och kanske också på kvällarna. 

Apropå det här med komforten, så bör du även överväga att använda en del andra tillbehör som är bra ur ergonomisk synvinkel. Har du en dekstopdator så kan det vara en god idé att köpa en riktig kvalitetsskärm. Du kanske vill emulera det arbetsflöde som finns på kontoret, där man inte sällan använder sig av två skärmar, till exempel. Använder du en bärbar dator så är ett laptopstativ ett sätt att förbättra hur du sitter. 

3. Uppkoppling

Vi är alla uppkopplade och ute på nätet tack vare våra smartphones, surfplattor och bärbara datorer. Men ett hemmakontor kan innebära nya utmaningar på det här området. En bra internetuppkoppling är givet idag, men det finns inte alltid i det rum där du kommer att ha ditt kontor. Bor du i en liten lägenhet så kan signalen från wifi-routern möjligen nå dig var du än är. Men om du bor lite större så kan det vara vettigt att förstärka signalen. Det kan vara vettigt att kolla upp båda vad bredbandsleverantörerna och tredjepartstillverkare av hårdvara kan erbjuda på det här området. 

En annan möjlighet är att använda sig av mobilt bredband. Framför allt om det saknas god internetanslutning i fastigheten så kan det bli betydligt billigare att leta upp ett vettigt mobilabonnemang. Det finns gott om lösningar med donglar och annat. 

4. Hård- och mjukvara

Ditt hemmakontor är basen för all hårdvara som ska förvandla dig till ett under av produktivitet. Äldre hus har dock ofta brist på eluttag, så lägg till en flervägskontakt i budgeten. Det är en liten grej, kan man tycka, men den kan göra enorm skillnad när det ska kopplas in sådant som laddare, skrivare och andra tillbehör. En bra lampa är också en god investering, eftersom belysningen kan ha stor betydelse för din produktivitet. 

Att ha en skrivare är inte jätteviktigt i en värld som domineras av epost, digitala dokument som pdf-filer. Men, även en enklare skrivare kan vara bra att ha de få gånger då man faktiskt behöver en fysisk kopia av någonting. Glöm inte att köpa bläck och papper också. Och när vi ändå är inne på epost och pdf-filer så bör du förstås också ha laglig och rekorderlig mjukvara att jobba med också. 

Om du har en väldigt tajt budget så kan du kolla upp de många gratisalternativ som finns. Det finns faktiskt en hel del vettiga alternativ till Microsoft Office och Adobes Creative Cloud. I vissa fall är de till och med bättre, men det beror också på hur benägen du är att anpassa dig till lite annorlunda arbetsmetoder. 

5. Dig själv

Det är lätt gjort att maxa kreditkortet och beställa allt möjligt för att skapa det perfekta hemmakontoret, men man glömmer lätt bort sig själv mitt upp i allt det här. Fundera kring vad just du gillar på ett vanligt kontor och försök sedan återskapa den saken hemma. Även om arbetskamrater saknas, så finns det ingen anledning till att inte skaffa en bra kaffebryggare

Att ha en arbetshörna som känns som ett riktigt kontor kommer att göra dig betydligt mer produktiv. Det gör också sitt till för att övertyga släkt, vänner och dina kollegor om att du faktiskt får ett dagsverke uträttat hemifrån. Något du också får möjligheten att bekräfta när den sistnämnda gruppen ringer upp dig för en videokonferens. Glöm inte att ta på dig slipsen också, för att få rätt mindset. 

Rob Clymo

Rob Clymo has been a tech journalist for more years than he can actually remember, having started out in the wacky world of print magazines before discovering the power of the internet. Since he's been all-digital he has run the Innovation channel during a few years at Microsoft as well as turning out regular news, reviews, features and other content for the likes of TechRadar, TechRadar Pro, Tom's Guide, Fit&Well, Gizmodo, Shortlist, Automotive Interiors World, Automotive Testing Technology International, Future of Transportation and Electric & Hybrid Vehicle Technology International. In the rare moments he's not working he's usually out and about on one of numerous e-bikes in his collection.